Het Robert Koch Institute heeft de probiotische oppervlaktereiniging opgenomen in zijn nieuwe officiële aanbevelingen voor ziekenhuishygiëne en infectiebeheersing, een belangrijke doorbraak voor de HeiQ Synbio-technologie.
Het Robert Koch Institute, dat internationaal wordt beschouwd als een autoriteit op het gebied van ziekenhuishygiëne en het centrale instituut van de Duitse overheid voor de identificatie, bewaking en preventie van infectieziekten, heeft onlangs zijn hygiënevereisten voor oppervlaktereiniging bijgewerkt. Ze beschouwen probiotica nu als een duurzame en bewezen manier om bij te dragen aan een betere ziekenhuishygiëne door een gunstigere oppervlaktemicrobiologie te creëren in ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen. De vorige richtlijnen dateren uit 2004. De update van afgelopen november betekent een grote verandering in de benadering van ziekenhuishygiëne, die tot nu toe alleen gericht was op desinfectie.
In de onlangs uitgebrachte aanbeveling van de commissie voor ziekenhuishygiëne en infectiepreventie van het Robert Koch Instituut(alleen beschikbaar in het Duits) staat in het hoofdstuk 6.3 over probiotische reiniging dat “Het gebruik van probiotica op oppervlakken in medische instellingen is een interessante aanpak omdat probiotische bacteriën een langdurig stabiel microbioom vormen, terwijl het succes van desinfectie slechts van korte duur is. Bovendien is bekend dat desinfectiemiddelen de ontwikkeling van kruisresistentie tegen antibiotica stimuleren, wat niet het geval is met probiotische schoonmaakmiddelen.”
Wanneer micro-organismen van een oppervlak worden verwijderd door desinfectie, wordt de diversiteit van het microbioom van het oppervlak verstoord. Verschillende onderzoeken die in deze aanbeveling worden aangehaald, concluderen dat probiotische oppervlaktereiniging “een daling van 4,8% naar 2,3% in nosocomiale infecties (opgelopen in ziekenhuizen) mogelijk maakte” in vergelijking met chemische desinfectie. Daarnaast daalde het aantal antimicrobiële resistentiegenen met 99% tijdens het reinigen met probiotica, en daalde het gebruik van antibiotica als gevolg van ziekenhuisinfecties met 60,3%, wat een daling van 75,4% in gerelateerde kosten betekende.
Ziekenhuizen hebben nu een effectief, verbeterd alternatief voor desinfectie
Robin Temmerman, CEO van HeiQ Chrisal en hoofd van HeiQ Life Sciences, zegt: “De nieuwe richtlijnen van een gerenommeerde autoriteit als het Robert Koch Institute bewijzen dat onze benadering van oppervlaktereiniging juist was en een effectieve, veilige en duurzame nieuwe technologie voor hygiëne en infectiebeheersing vertegenwoordigt. Het is bijzonder bevredigend om te zien dat meer dan 10 jaar klinisch onderzoek nu resulteert in een andere manier van denken onder infectiebestrijdingsprofessionals, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe duurzame technologieën zoals HeiQ Synbio.”
Een van de wetenschappers die wordt genoemd in de richtlijnen van het Robert Koch Institute, Dr. Tilman E. Klassert van het Helmholtz Center for Infection Research, benadrukt: “De opname van probiotische reiniging is het resultaat van jarenlang onderzoek dat heeft geresulteerd in solide bewijs over hoe het kan worden gebruikt als een effectieve bondgenoot tegen nosocomiale infecties, een groot probleem dat de juiste aandacht nodig heeft.”
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben ziekenhuisinfecties tijdens een recente informatiesessie voor haar lidstaten over infectiepreventie en -bestrijding zelfs invloed op “honderden miljoenen patiënten, gezondheidswerkers en ziekenhuisbezoekers” wereldwijd met aanzienlijk menselijk lijden en kosten voor de nationale gezondheidszorgstelsels, eraan toevoegend dat “Veel van de ziekenhuisinfecties zijn volledig vermijdbaar.” Toch sterft 1 op de 10 patiënten aan nosocomiale infecties.